bel ons banner

Veilig, goed én plezierig autorijden leer je bij deze professionele rijschool in Wijchen!

Theorie examen rijles

Theorie examen autorijopleiding

Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Als je daarvoor slaagt ontvang je een theoriecertificaat, die je nodig hebt bij je praktijk examenaanvraag.

Het theorie-examen voor de personenauto bestaat uit drie onderdelen:

 • Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen);
 • Een onderdeel over verkeersregels (30 vragen);
 • Een onderdeel over verkeersinzicht / risico’s (10 vragen)

Verkeersinzicht en risico’s
Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig is om te doen.

Gevaarherkenning
De gevaarherkenningsvragen beantwoord je door aan te geven wat je in deze situatie zou doen:

 • Remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen);
 • Gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze);
 • Of niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid).

Let op! Een theorie-certificaat is 1,5 jaar geldig. Binnen dit jaar moet je dus slagen voor je praktijkexamen, anders zul je opnieuw een theorie-examen moeten afleggen.

Leerhulpmiddelen

Autorijschool Van Perlo biedt je ook de mogelijkheid om de benodigde leermiddelen aan te schaffen voor het behalen van je auto theorie. Bekijk wat de mogelijkheden zijn en ga ermee aan de slag.

Nu bestellen

Extra hulp nodig?

Voor het leren van de auto theorie zijn er verschillende mogelijkheden. Je moet vooral de methode kiezen die het beste bij jou past. We kunnen je ook extra hulp bieden om het leren van de theorie makkelijker te maken.

Meer informatie

Online CBR theorie leren

Theorieles voor het theorie-examen was nog nooit zo leuk en leerzaam. iTheorie is een complete theorie opleiding en bestaat uit een compleet pakket voor de praktijkles.

Theorie examen bij het CBR

Het theorie examen leg je af bij het CBR. Een aantal zaken staan hier beschreven waar je goed op moet letten, om goed voorbereid het examen in te gaan.

Wanneer geslaagd?

Neem plaats aan de tafel met het juiste tafelnummer. Leg je ID bewijs op tafel en voer je reserveringsnummer in. Check of je e-mailadres klopt en kies dan ‘Start’.Volg de instructies op de schermen.

 • Je doet examen in je eigen unit op een touch-screen. Je theorie-examen duurt ongeveer 20-30 minuten. Er is geen geluid beschikbaar.
 • Je krijgt eerst uitleg op het scherm en een oefenvraag
 • Daarna begint je examen. Je krijgt meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen.
 • Zolang de tijdbalk loopt kun je de opgaven beantwoorden. Je kunt niet terug in het examen.
 • Je kunt eventueel sneller naar de volgende vraag door op de knop “Volgende” te drukken. Doe je dit niet dan verschijnt de volgende vraag automatisch nadat de tijd verstreken is. Geef je niet op tijd antwoord dan is de vraag fout.
 • Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie.Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de CBR-auto.

Het theorie-examen voor de auto bestaat uit twee delen:

1. Gevaarherkenning
Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet van Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben.

2. Verkeersregels en verkeersinzicht
Je krijgt 30 vragen over Verkeersregels en 10 vragen over Verkeersinzicht. Je moet van Verkeersregels en Verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.

De uitslag

Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag op je scherm te zien.
Je kunt ook de fout beantwoorde vragen bekijken. Klik hiervoor op het vraagnummer. Je kunt bladeren met de knoppen ‘Volgende’ of ‘Terug’ onderaan in het scherm. Je hebt hier korte tijd voor. Bovenaan in beeld zie je de tijd die je hiervoor hebt.

Je krijgt de uitslag ook binnen 24 uur per e-mail toegestuurd. Dit kan wel alleen als jij (of je rijschool) je emailadres hebt ingevuld bij de reservering. Als je bent geslaagd registreren wij dat in ons systeem. Je uitslag ‘Voldoende’ is 1,5 jaar geldig. Mocht je gezakt zijn, dan legt de mail uit waar je extra aan moet werken voor je volgende theorie-examen. Ook kun je na ontvangst van deze mail een nieuwe afspraak maken.

Zorg dat je je theorie goed kent. Hoe je je lesstof leert, bepaal je natuurlijk helemaal zelf.

Wat moet ik meenemen?

Bij deelname aan het theorie-examen moet je de volgende documenten overhandigen:

 • een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs;

Het theorie certificaat

Het examen duurt ongeveer een uur, inclusief de toelichting vóór de examenvragen. Daarna stelt de computer in ongeveer een kwartier de uitslag vast. Als je slaagt, krijg je het theoriecertificaat direct mee. Als je zakt, krijg je een uitslagformulier met daarop per examenonderwerp het aantal vragen dat je foutief, te laat of niet hebt beantwoord. Daarnaast staat een lijst afgedrukt met alle examenonderwerpen (bijvoorbeeld ‘verkeersborden’, ‘inhalen’ of ‘voorrangsregels’).

Waar is het CBR?

Het theorie- en praktijkexamencentrum van Nijmegen is op onderstaand adres:

CBR Nijmegen
Wijchenseweg 2
6537 TL NIJMEGEN

Zorg ervoor dat je minimaal een kwartier van tevoren aanwezig bent!

© 2018 Van perlo

Webdesign en Webdevelopment | Webtopus